Du blir hel igjen, Therese

Paul Joakim Sandøy, advokatfullmektig i Advokatfirmaet Elden, skrev 14. oktober et helt glitrende innlegg på dagbladet.no. Et innlegg som var til de av oss, og bare oss, som tror på Johaug og som helt innerst i hjertene våre vet med oss selv at hun er uten skyld i den tragiske situasjonen hun står i. I det samme innlegget refererer han til det faktum at vi nå nylig har vært gjennom en offentlig debatt om en rettsak der folket mente de frifunne skulle vært dømt. Vi, folket, mente at til tross for å muligens ha tatt dårlige valg i forkant, var ikke offeret i den saken ansvarlig for det som hende henne den natten. På samme måte vil jeg nå si at til tross for at Therese Johaug kunne ha googlet kremen sin, er hun likevel ikke selv skyldig i den situasjonen hun står i. Og før dere sier noe; jeg vet at et av argumentene til de av dere som ikke stoler på henne er hennes egne ord. Nemlig det at hun tidligere selv har uttrykket at hun sjekker og dobbeltsjekker alt hun blir gitt, nettopp for å unngå situasjoner som dette. Men, med forbehold om at jeg har forstått rett, er det da snakk om produkter som blir gitt henne av andre enn legen. Når legen hennes, en mann som har vært i idrettsmedisinen i 36(!) år, gir henne en krem og hun spør ham om han er sikker på at den ikke står på WADA`s liste over ulovligheter og han svarer Ja, det er jeg sikker på (muligens med en annen ordlyd, jeg var ikke tilstede i rommet), da har hun dobbeltsjekket. Og å stole på han, det var hun nødt til å kunne.

Erik Nordgreen, Teolog og universitetslektor ved Læringsmiljøsenteret Universitetet i Stavanger, skrev et like glitrende innlegg på bt.no den samme dagen. Et innlegg som kanskje er viktigere enn om Johaug er med eller uten skyld. For han beskyldte TV2 programmet «Live på direkten» i å regelrett trakassere et menneske som vi alle kan se at er sterkt, sterkt preget av situasjonen hun står i. Vi ser et menneske som foran hele nasjonen har lagt hjerte sitt på bordet og vi kan se hullene som finnes der. Vi ser riftene og de manglende bitene og vi ser at det må jobbe hardt for å slå slik det skal. Det er ødelagt, det hjertet til Therese. Og på TV rives det ytterligere i stykker. Mens voksne mennesker ler av det.

Prøv å finne lim til henne i stedet. Og om hun ikke klarer å lime seg selv, så hjelp henne gjerne med en bit her og der. Så skal vi se at hun er dag blir hel igjen og vil tåle det som måtte komme.

Noen mener at det må hun tåle. Hun er kjent, hun lever av oppmerksomheten hun får og hun har dummet seg ut. Men det må hun ikke. Therese, det må du ikke. Du må ikke tåle at sorgen din latterliggjøres og parodieres det samme døgnet du var modig nok til å vise oss den. At vi er kritiske? Ja. At vi stiller vanskelige spørsmål? Ja. At det må skaffes til veie en form for dom, enten om det er utestengelse eller frifinnelse? Selvfølgelig. Men mobbing? Nei. Aldri.

Nordgreen skriver at TV-kanalen regisserer et asymmetrisk maktforhold der den parten med størst makt søker egen tilfredsstillelse ved å forsterke lidelsen til den som står alene og at dette er beskrevet tydelig i boken «Mobbingen psykologi» (E. Roland, 2014- andre utgave). Han skriver videre at de ansvarlige for innslaget er fullt innforstått med at de gjør dette mot en person som uttrykkelig har vist og sagt hvor vondt hun har det. At dette er den verste uken i hennes liv.

Samtidig som barn og unge, gjennom barnehager, skoler og idrettslag, gjennom foreldre og foresatte, skal lære at å le av en som tryner, det er stygt gjort.

img_8769Kjære Norge; Det er klart at vi alle bør gjøre oss opp en mening rundt hva det er som er skjedd. For Therese var en av våre store stoltheter ute i verden. Men jeg ber dere pent om å lese litt rundt, snakk høyt med andre og søk informasjon før du mener så sterkt. Og når du velger å mene noe, så men noe på et så godt grunnlag som mulig. Du må gjerne være uenig med meg og tro at hun har gjort dette for å fremme egne prestasjoner eller i det minste tenke at hun burde ha visst bedre, men ikke ert henne. Ikke ta et ødelagt menneske og plukk det mer fra hverandre. Prøv å finne lim til henne i stedet. Og om hun ikke klarer å lime seg selv, så hjelp henne gjerne med en bit her og der. Så skal vi se at hun er dag blir hel igjen og vil tåle det som måtte komme.

Og kjære Therese; Jeg tror på deg.

 

Én tanke om “Du blir hel igjen, Therese”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: