Hvem er vel ekte menn, om ikke det kan være de jeg kjenner i Mannegruppa Ottar?

Kjære venner i Mannegruppa Ottar. Jeg hadde tenkt å avslutte hele innlegget med å be dere melde dere ut av denne gruppen. Men jeg har ombestemt meg. For hvem har vel ikke større mulighet til å bli ekte menn nå enn nettopp dere?

Her er dere altså, fedre og ektemenn, og trettitre av dere kjenner jeg. Dere snakker om å voldta spedbarn og barn. Dere snakker om hat og trusler og kvinner som objekter. Dere snakker om hvor trang man kan bli og hvor mye trangere det er med de som er så altfor, altfor unge. Dere sprer rykter og løgner, dere drømmer om å drepe, dere fjaser om incest, og det at dere gjør noen av oss, selv de aller yngste av oss, livredde for å gå ut døren, det bryr dere ikke noe om.

Det er, tro det eller ei, faktisk ikke det at dere er samlet en liten gjeng som snakker vrøvl over en øl som bekymrer meg, selvom det heller ikke på noen måte er greit. Det er det at det er nesten førti tusen av dere på internett – og noen av dere hadde jeg inntrykk av som fine folk. Det er førti tusen av dere, som er en del av en gruppe som mener at å skrive seksuelle trusler til et lite barn på tretten år er greit. Og de av dere som ikke skriver, men som ler eller liker, dere er med på det. Og det finnes førti tusen av dere, på en enkelt gruppe. Hvor mange finnes det ikke da ellers i landet? Hvor mange av dere går ikke rundt og ser på små barn og lar dere friste av det grove, usmakelige og ulovlige som blir beskrevet på den «kameratslige gruppa», der «menn kan være menn»?

For jeg som kvinne, som mor og som kone, blir bekymret over at det i et samfunn som Norge kan være så mange voksne, tilsynelatende oppegående menn som tenker og mener at det de skriver, sier, spøker med og ler av er greit. I tillegg til dere, kommer holdninger som dette;

«Voldtekt er jo så mangt. Det kan være en ung mann, forøvrig plettfri og med gode karrieremuligheter, som blir belønnet med dette for en kort utskeielse. Eller det kan være en ektemann som vil gjøre bruk av sine ekteskapelige rettigheter, men som overser at kona sier «nei».»

«Kvinner har lett for å si nei, kanskje også uten å mene det alltid. Derfor kan det noen ganger være vanskelig å si hva som er voldtekt og ikke»

– Gunnar Nerdrum, høyesterettsadvokat

Og attpåtil blir de fleste anmeldelser rundt overgrep henlagt og blant de som kommer til retten blir ofte overgriper sluppet fri. Og ikke fortell meg at det er fordi de fleste kvinner lyver. Det er nemlig fordi kvinnesyn og verdier går fra far til sønn – og de unge dommerne lærer av de eldre. Og med grupper som deres og med uttalelser som de over, så er det ikke så himla rart at døtrene eller konene deres blir voldtatt. Menn, skjerp dere!

Det som slår meg er at dere er en stolt gruppe mennesker. Og jeg ville trodd at i en gruppe der menn skal kunne være menn ville dere vist respekt. Dere ville vist karakterstyrke og mot og dere ville brisket dere med heltedåder og ting dere har fikset med hendene eller kanskje noe dere har jaktet, flådd og spist. For ekte menn er lojale. Ekte menn er modige og morsomme og ekte menn bruker styrken sin klokt. Ekte menn er høye eller lave, tynne eller tykke, med eller uten hår i ansiktet – men til felles har de at de beskytter de som er svakere eller mindre enn dem selv. Ekte menn ville ikke tråkket på konene sine eller solgt døtrene sine billig på nett. Ekte menn har ikke behov for å misbruke verken makt eller styrke. Ekte menn truer ikke. Ekte menn voldtar ikke.

Jeg skal ikke dra alle over en kam. For noen av dere kjenner jeg godt. Men en 35 år gammel mann, en av dere, en som er gift og som har egne barn, har truet med seksuelle overgrep mot en tretten år gammel jente. Han har gjort henne redd for å gå ut av døren, der hennes største bekymring i livet nå skulle vært om hun ble kysset i løpet av ungdomsskolen eller ikke – av en jevnaldrende! Ikke av en gammel gris. Men nå er hun redd for å gå ut, fordi hun talte mot den gruppen dere er en del av. Hun har nå lært, på en forferdelig måte, at om hun som kvinne taler i mot, så fortjener hun å bli voldtatt. Er det slik du vil din datter skal vokse opp? Med munnkurv og frykt for mannlig lynsj?

Jeg skal ikke gå inn på hva overgrep eller trussel om overgrep kan gjøre med et menneske. Jeg skal ikke gå inn på PTSD eller mareritt eller livslange vansker med tillit eller nærhet, jeg skal ikke gå inn på panikkangst eller andre psykiske påkjenninger så godt som alle misbrukte må leve med lenge i ettertid, noen til og med for evig. Jeg skal ikke gå inn på kvinnesyn eller likestilling. For om man er i stand til å true et lite barn med voldtekt, så vil ikke ord om «mareritt», «nei» eller «ødelagt for alltid» bety noe. Men 35-åringen ble konfrontert med det han hadde skrevet og svaret var;

– Jeg har ikke vært klar over at det kunne få sånne konsekvenser. Jeg satt i min egen boble, hadde drukket tre pils, og jazzet med gutta. Du vet hvordan det er, sier mannen.

Så, kjære de av dere jeg kjenner der inne, de av dere som ikke vet hvordan det er å ha drukket tre pils og så spontant ønske å true en trettenåring. Dere som ikke spontant får lyst til å verken voldta, skremme eller drepe kvinnene i livet deres. Dere som ikke synes å være mann handler aller mest om hvor groteskt og kvinnefiendtlig det går ann bli; Ta et standpunkt og et oppgjør med deg selv. Vil du være en del av dette? Er de snille vitsene der inne så morsomme at det er verdt å bli forbundet med slike holdninger? Vil du at jeg skal se på deg og vite at du leser om dette for gøy innimellom middagslaging og kjøring av unger på fritidsaktiviteter? Vil du at jeg skal se på deg og tenkte på hvor inderlig usikker du må være på deg selv når behovet for å latterliggjøre andre er så stort? Når du er en del av et fellesskap hvor å skaffe til veie og så spre ydmykende bilder av jenter blir en hobby?
Vil du jeg skal se på deg og vite at du ikke er kritisk til ydmykende bilder av kvinner? At du godtar usmakelige portretteringer av små barn og at du ved å være en del av dette heier på de som snakker om å drepe en kvinne som mener noe?

Fader altså, menn. Skjerp dere!

Kjære deg jeg kjenner, hvis du ikke selv vil melde deg ut, så nei vel. Jeg velger å la tvilen komme deg til gode her og tenke at nettopp du er i gruppa for de snille vitsene og ikke noe annet. Jeg kritiserer nemlig ikke alt det alá mann er fra Mars og kvinner fra Venus sprøytet – for sånt er gøy! Og dere må gjerne diskutere hvor vanskelig jeg kan være mens jeg har mensen og hvor deilig det er å få fiske helt i fred, uten verken kjerring eller unger som maser. Akkurat som jeg synes det er deilig å skravle med venninner uten deg og spøke med ting som at dere alltid gjør det dere blir spurt om, så vi trenger ikke å mase om det hvert halvår. Men det jeg FORVENTER av deg, kjære venn, er at du stiller opp og viser deg som et skikkelig mannfolk med baller. Jeg forventer at du blir kritisk. Jeg forventer at du rapporterer ubehageligheter til facebook. Jeg forventer at du anmelder ulovlige oppfordringer om voldtekter til politiet. Jeg forventer av deg, kjære venn, du som er et skikkelig mannfolk, at du benytter den muligheter du har til å rydde opp i dette bunnfallet som finnes i gruppen deres. Jeg forventer av deg, kjære voksne mann, at om det finnes guttevalper i gruppen din, sånne som enda ikke har lært seg hvordan de skal behandle konen sin, datteren sin eller til og med moren sin, så lærer du ham det. Jeg forventer at du bruker den kunnskapen du har skaffet deg opp igjennom livet til å fortelle dette barnet, denne valpen som enda ikke vet bedre, hva som er forventet av ham som mann. På den måten kan han vokse opp og bli en skikkelig mann en dag, slik som du er. En som tar vare på de som både er svakere enn ham selv og mindre enn ham selv. Jeg FORVENTER at du reiser deg og at du slår i bordet og sier, lenge før det når det nivået det er på nå, at Nei! Det er IKKE slik mine barn skal vokse opp i dette landet. Det er IKKE dette som er gøy med denne gruppen. 

Så om du ikke melder deg ut, vis i all fall tydelig avstand til sånt pakk. Ikke vis de som truer solidaritet eller støtte. Ikke bli forbundet med mennesker som er alt annet enn det ekte menn bør være. Vær en ekte mann. Stå opp for det du tror på og et menneskesyn du kan stå inne for.

For jeg håper så inderlig, for vår alles skyld, for våre unge døtres skyld, at du – og de fleste med deg- ikke «vet hvordan det er».

7 kommentarer om “Hvem er vel ekte menn, om ikke det kan være de jeg kjenner i Mannegruppa Ottar?”

 1. Veronica Berget forstår din reaksjon! Men ansatte i NRK radio har lest de samme vitsene i beste sendetid på Radio, programmet Radio Resepsjonen, hvor var hylekoret og alle reportasjene VG, NRK og ikke minst alle blogginnleggene 🤔… Når det er sagt, er dette ett fåtall som ytrer seg sånn! Og si at de få i denne gruppen som fleiper med sånt er representativt for 40 000 mennesker, blir det samme som å si at ekstremisten i Paris er representativt for alle muslimer.. Anbefaler deg å Leseintervjuet med Anne Kat i Dagbladet…Med så mange medlemer vil man alltid finne ting som ikke er innafor, i mangel av ett bedre ord! Å de som har ytret dette er utestengt, men synes ikke de resterende 39 000 skal puttes i samme kategori, det blir en generalisering som er fryktelig skummel uavhengig av sammenheng…

  1. Nei. Det å hevde at å stå som medlem av Mannegruppa Ottar er å støtte opp under en ukultur, er i grunn ikke det samme som å hevde at terroristen i Paris er representativ for samtlige muslimer. Det finnes mange muslimer som ikke er terrorister. Majoriteten, faktisk. Akkurat som det finnes en stor majoritet menn som ikke velger å være medlem av Mannegruppa Ottar. Og å hevde at ukulturen lukes vekk umiddelbart faller på sin egen urimelighet – det er bare å gå inn på sidene til innsamlingsaksjonen og lese kommentarene der:
   -Små mus vokser opp og blir til store mus ^^
   -Sophie Elise Suger hardt, men kreft suger hardere
   -Fuck you, Sophie Elise

   Og selvsagt en god del sleivspark til facebookgruppa Slay Squad – en gruppe der fjortenåringer diskuterer sminke og kjæledyr. Det blir endog hevdet av flere av medlemmene at «Det var Slay Squad som begynte, da hun der trettenåringen delte innlegget til Sophie Elise der inne»

   Med andre ord, da en tretten år gammel jente hevet stemmen sin og sa at hevnporno er feigt og tarvelig. Da skulle hun tas. Av dere – voksne mannfolkene. Ikke bare ble telefonnummer til jentungen delt sammen med bildet av henne, men det ble ytret ønske om at hun skulle skytes, kvestes og voldtas.

   Agget mot Sophie Elise Isachsen, som var så uhorvelig frekk å reagere da det ble delt hevnporno inne på mannegruppa deres, sitter tydeligvis hardt i hos adskillig flere enn et par av dere. Da Isachsen tok opp dette i en sak på NRK, diskuterte dere om dere skulle legge ut hevnpornobildene av henne i diskusjonstråden under NRK-saken.

   Og ja, «dere» er rett betegnelse her – dere – som i dere som har valgt å være medlemmer i denne gruppa.

   Du legger deg ikke til i en svinesti og klager over at grisene har gjort deg skitten. Sorry.

 2. «Det er førti tusen av dere, som er en del av en gruppe som mener at å skrive seksuelle trusler til et lite barn på tretten år er greit. Og de av dere som ikke skriver, men som ler eller liker, dere er med på det.»

  Snakk om å generalisere. Gruppen har aldri sagt at disse kommentarene er greit, og menneskene som ytrer seg slik, blir håndtert deretter.

  Drøy humor er for meg mindre morsomt, men det bør faen ikke være ulovlig av den grunn.

 3. Det er langt fra generalisering, smd, det er konstatering av fakta. Om man bruker mobbing som et annet eksempel, er de som står i ringen rundt – kanskje ler med, og i hvert fall ikke griper inn – delaktig de også. En ting er kommentarene som har sirkulert fra forumet til Mannegruppen Ottar, de er i seg selv urovekkende, men det som virkelig skremmer er holdningene til mange av medlemmene. Om man må presisere at det ikke tillates innlegg med pedofili og / eller bilder av lik eller avføring, må man rett og slett gå i seg selv. Et skikkelig mannfolk ville ikke trenge en slik presisering.

  1. Fakta. Noen skrev la dem drukne på kommentarfeltet på vg. Hver dag er det masse drittkasting der inne, mange med rasistiske undertoner. Er alle som er inne å leser på vg drittsekker, og rasister som vil at flyktningsbarn bare skal drukne? Etter dine prinsipper, ja tydeligvis. Er mange med skremmende holdninger inne på kommentarfeltet på vg… Men folk flest vil ikke legge ned vg av den grunn. Ingen truer med å slette deg fra vennelisten hvis man ikke trykker «slutt å like» på vg sine sider på fb. Hvorfor tror du det er sånn?
   Har du noen tall på hvor mange av ottar’s medlemmer som har skremmende holdninger? Eller er det hentet et «mange» rett i fra lufta? I prosent hadde vært fint…

 4. Snakk om å sette å alle i bås ved å skrive *dere som ditt, dere som datt* Snakk om å være fordomsfull…… tulling. Nok engang en blogger som skriker etter oppmerksomhet og deling av innlegg……

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s