Kjære sønn

Jeg har lyst til å gråte mens jeg skriver dette, kjære sønn, til deg og til alle Norges sønner. For Nettavisen skriver om nye festivalovergrep i Sverige og Dagbladet skrivet at de i Gøteborg vurderer egne kvinnesoner på festival. For at vi skal være trygge. For at vi, mødrene deres, søstrene deres, konene deres og døtrene deres, skal kunne lytte til musikk med vennene våre, uten å bli utsatt for overgrep. For at vi skal kunne gå hjem uten å bli voldtatt. For at vi skal kunne være ute, sammen med dere, uten å se oss over skulderen og tenke på om skjørtet er langt nok.

Kjære sønn, jeg sier nei. Jeg sier nei til egne kvinnesoner på festival. Jeg sier nei til egne svømmetimer for jenter. Jeg sier nei til egne skoler og egne klasser og egne parker. For det er ikke utsatte kvinner som er problemet. Det er overgripere. Å sette kvinner i bur for at vi skal være trygge er ikke løsningen på en stort og vondt problem. Å få større politiressurser er løsningen. Å få færre henleggelser er løsningen. Å snakke med deg er løsningen.

Kjære sønn, det er med tungt hjerte jeg innser at vi er nødt til å fortelle dere at kvinner ikke er objekter. Du har ingen rett, verken nå eller i fremtiden, til å ta på dem mot deres vilje. Du har ikke lov til å dytte dem opp i et hjørne hvis de ikke vil. Det er aldri greit å klapse dem på rumpa, kalle dem stygge ord eller gni deg inntil for å være ekkel. Du har ikke lov, sønn, til å ta på puppene deres, la hånden din tilfeldig skli under kjolen eller bli sint hvis hun drikker drinken du kjøpte til henne uten å bli med deg hjem etterpå. Om hun likevel blir med deg hjem og hun sovner, så har du ikke lov til å kle henne naken. Du har ikke lov til å ta på henne, ta bilder av henne eller ha sex med henne. Selvom hun ikke sier nei, så har hun ikke sagt ja – og da er det voldtekt. Hvis dere begynner å ha sex og hun frivillig er med på det, men ombestemmer seg under akten, da har du ikke lov til å fortsette. Om du fortsetter er det voldtekt. Hvis hun ombestemmer seg kan du trekke deg ut, si at det går fint og gi henne en morgenkåpe. Lag kaffe eller te. Eller noe annet. Eller la være. Ble gjerne sur inni deg. Men ikke fortsett. Ikke tving henne. Hun bestemmer nemlig over egen kropp, akkurat slik som du gjør. For hun er et menneske. Akkurat som du.

Kjære sønn, det er ingenting som heter at hun ba om det. Det finnes ikke et klesplagg i verden som gjør et overgrep berettiget. Det finnes ingen lapdance som rettferdiggjør tvang. Ingen ber om å bli misbrukt. Ingen skjørt er så kort at det roper voldtekt. Ingen topp er så gjennomsiktig at det betyr «Ta meg mot min vilje, vær så snill.» Det finnes ingen formildende omstendigheter om du velger å forgripe deg på henne. For du velger. Ikke hun.

Kjære sønn, når snakket du sist med kompisen din om kvinnesyn? Når tok du sist en prat med din egen sønn om verdier? Hva betyr integritet? Vet de det? Er du usikker, så ta den praten. I dag. For mennesker skal ikke bures inne på festival for handlinger begått av dyr og det er leit at det er nødvendig, men det er sånt vi må snakke om.

Og kjære, kjære sønn, dette er like viktig som det andre, så hør veldig godt etter nå. Også du bestemmer over egen kropp. Også du har makt til å si nei. Også gutter blir rørt ved og misbrukt og voldtatt. Men ei heller med dere er det greit. Også dere kan synes det er vanskelig å si høyt etterpå. Og jeg vet at det noen ganger kan være enda vanskeligere for en som er gutt å si i fra enn det er for en som er jente, fordi det finnes tabuer og mørketall og veldig lave selvfølelser der ute. Men ingen, verken menn eller kvinner, for det finnes også kvinner, har lov til å ta på deg hvis ikke du vil. Ikke nå, ikke i fremtiden. Ikke noen gang. Husk det.

Min sønn er snart seks år. Akkurat nå er han god på stopp-regelen i barnehagen og han bruker den mye hjemme. Jeg skal jobbe for at han også blir god på stopp-regelen i skolen fra høsten av og i årene som kommer. Og jeg skal gjøre mitt ytterste for at han fortsetter å være god på det, som femtenåring, nittenåring og tjuetreåring i tillegg. At han som voksen blir en trygg og god mann, som respekterer kvinner. Som respekterer individer. Som hjelper de som er svakere enn ham selv og som er raus, lojal og vet hva verdier og integritet aller mest handler om. Og så må vi som samfunn jobbe for at kvinnesynet til de få der ute endres og at det er overgriperne som stues bort, ikke kvinnene.
Og kanskje vi kan skape en egen sone for dem et sted, der de kan samles og prate litt om det de har gjort? La oss kalle det fengsel.

72 kommentarer om “Kjære sønn”

   1. Fantastisk skrevet og en tankevekker for mange ,tenk at dette kunne mer frem i lyset 👏Takk

  1. Fantastisk skrevet og som andre sier …Dette skulle kommet tydeligere fram I media på første side I VG
   og Dagblad ..

 1. Du Line, du Line. Du skriver så sterkt, rett frem og ekte. Og det er så viktig det du skriver om. Men jeg er ikke særlig bekymret for at M skal vokse opp å ikke bli en fantastisk fyr. Med en mor som deg, så kommer han helt sikkert til å lære seg det han trenger for å bli en god mann.
  Jeg er likevel glad for at du bruker din nye plattform til å skrive om viktige temaer som dette. Og alle vi mammaer og pappaer har en stor jobb med å lære sønnene og døtrene våre om dette viktige det er å respektere andres grenser. Og også si tydelig fra når grensen er nådd.

  1. Takk, Ann Christin ❤ Jeg er heller ikke spesielt bekymret for akkurat M, samtidig er det viktig å sette ord på en del av disse tingene. Kanskje havner han i en gjeng med gutter som har vokst opp med et annet kvinnesyn enn ham selv? Da vil jeg at han fra starten av dypt inne i seg skal skal vite hva som er ok og hva som ikke er det. Både ovenfor andre, men ikke minst med egen kropp.

 2. Du berører et utrolig viktig og veldig aktuelt tema i dette innlegget, og det gjør du godt. Denne er et av de mest reflekterte og velskrevet innlegget jeg noensinne har lest på en blogg! Godt skrevet!

 3. Sånn skal det sies! Takk for at du viser til noe som vanligvis blir ignorert, for at du snakker direkte og åpent til akkurat de det gjelder og for at du ytrer tanker mange bare såvidt tør tenke. Godt skrevet og utrolig viktig! Det er nettop dette som trengs for å skape endring og gode holdninger! Er den publisert andre steder også? Den er verdt å lese og reflekterte over,både for menn og kvinner. Tusen takk!

  1. Tusen takk, til dere alle!
   Ang. spørsmålet ditt, Silje, så nei. Foreløpig ikke:) Krysset fingrene for db.no, siden den originale artikkelen kom derfra, men ikke hørt noe.

 4. Dessverre kjære blogger. jeg forstår at du mener det i beste mening. Jeg forstår at du er bekymret. Men å adressere dette til samtlige menn og gjøre dem til potensielle overgripere blir bare så feil!
  De aller fleste menn hverken mishandler, eller blir overgripere. De aller fleste menn oppfører seg akkurat slik som du, og de aller fleste kvinner. De aller fleste menn oppfører seg slik samfunnet ønsker de skal være….
  Å adressere dette til samtlige menn og gjøre dem til potensielle seksualforbrytere fordi noen få (ja, det er få overgripere målt opp i mot antall mennesker) blir som å skyte spurv med kanon. Lite effektivt, og veldig stigmatiserende.

  Kan gi deg et eksempel med motsatt «fortegn». Vi vet at kvinner slår sine barn oftere enn fedre. Dette er bevisst gjennom flere undersøkelser de seneste årene.
  http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/11/26/519278.html
  Men, og dette er viktig, det er fortsatt bare noen få mødre som slår i forhold til alle de flotte mødrene dere er. Ville du likt det om jeg skrev en blogg der jeg ba alle kvinner snakke med sine jentebarn om at de ikke skal slå sine egne barn når de blir mødre? Ser du hvor kraftig skivebom dette vil bli? Og den samme skivebommen gjorde du, på tross av at du egentlig mente det godt…..

  Med vennlig hilsen far til 3 gutter.

  1. Hei far til 3 gutter!

   Jeg syns dette var et fantastisk godt innlegg. Hun gjør absolutt ikke alle menn til overgripere, men faktum er at av alle overgripere der ute, er det dessverre flest menn. Jeg er ikke mor enda, men når jeg blir det, kommer jeg til å ta denne samtalen. Ikke fordi jeg tror at sønnen min eller datteren min vokser opp til å bli overgriper om jeg lar være, men fordi at jeg ønsker at de skal ha et bevisst forhold til dette og lære seg å snakke om dette. For det er viktig!

  2. Din kommentar, Far til 3, blir helt absurd i denne sammenheng – og, etter mitt syn, viker den fra kontekst!
   Ikke et sted i innlegget sier hun at alle menn er overgripere, ei heller at alle mødre en misshandlere!
   Jeg velger å anse deg som et et voksent og oppegående menneske, og dermed klarer å forstå at innlegget muligens har et budskap om at VI foreldre må ta litt ansvar for hvilke verdier og holdninger vi sender barna våre ut i verden med! Noe vi kan gjøre gjennom samtaler – og at det (muligens) kan være en god begynnelse på en litt bedre verden.
   Selv har jeg to barn. En sønn og en datter! Og det er mitt,og deres fars, ansvar å oppdra de slik at de er rustet til å ta gode og riktige valg i livet. Så må vi håpe at ryggsekken hjemmefra har nok tyngde!

   Jo mer jeg leser og tenker over din kommentar, kjenner jeg at den provoserer meg! Det at du klarer å se dette som et rop ut om at «Alle menn er overgripere», og ikke «Snakk sammen! Og snakk med barna deres» – er for meg snodig, og ja, provoserende!

   Barn og unge er også forbilder for hverandre! Gode holdninger og verdier er noe de kan overføre til hverandre! Men verdier og holdninger lærer de fra starten av i livet, og da av sine nærmeste. Vi foreldre må derfor innse hvilken innflytelse vi har på de valgene barna våre tar senere i livet.
   Så jo, mamma’er og pappa’er der ute: snakk med sønnene (og døtrene deres) Snakk sammen!
   DU, Far til 3, må snakke med dine 3 barn, jeg med mine 2. Alle andre der ute med sine!
   Og så er vi alle sjeleglade for at ikke majoriteten av menn og gutter er overgripere, men desverre så finnes det gutter og men som er overgripere! Det er realiteten.
   Vi foreldre kan utgjøre en forskjell der…

   1. Ikke en gang i hele innlegget tas det høyde for at en mann IKKE kan oppføre seg på ønsket vis uten at han blir lært opp til det. Med andre ord er det kun overgrep som er instinktivt, alt annet må læres. Jeg tror noen bør ta en runde med seg selv (gjerne flere) og diskutere mannsyn.

   2. Hvorfor blir den absurd om jeg må spørre ?
    I Norge har vi en del damer som selger sex, men kun et fåtall er Norske
    Skal tro hva som hadde vert reasjonen din om hun hadde skrevet hug gråter for alle døtre av Norge fordi hun mente de alle var horer
    Artikkelen er fakta så grov at hun etter straffeloven kan bli fengslet for sine beskyldninger
    Jeg håper virkelig noen anmelder denne kjerring for sine beskyldninger
    Ta de det gjelder og gi pokker å skyte på all menn og gutter i Norge
    Har ikke sett maken til dummhet
    Selvfølgelig skal ikke fremmede klø på damer i noe fora uten at de har bedt om det
    Selvfølgelig er ikke alle Norske jenter horer fordi noen få selger sex
    Skjerp dere

  3. Synes fakta du far til 3 burde vert enda mere konkret
   Etter de opplysninger jeg har klart å lese meg til er det ingen Norske gutter blant disse overgriperne
   Det er muslimske unge gutter som våre politikere har tatt inn i landet i 1000 tall
   Kall en spade for en spade og drit i å gå rundt grøten
   Synes det er temmelig frekt av denne forfatterfruen å skrive om dette som om det skulle være hvemansen sine sønner
   Desverre er det blitt slik blant forfattere og store deler av pressa at de dekker over svineriet .
   Det å forsøke å pakke dette på Ola Normann sine sønner , det er ikke bare skivebom . Det er rein idioti .
   Skjerp deg forfatterfrue , du er et dårlig eksmpel for å få bukt med disse problemene når du skyter på alt og alle

 5. Kjære far til tre. For det første er det veldig viktig å understreke at jeg ikke gjør alle menn til mulige overgripere. Jeg sørger for å aldri skrive «Det er ikke kvinner som er provblemet, det er menn.» Jeg refererer til overgripere. Jeg ser at det ikke kom tydelig frem, men jeg skriver også i innlegget «Og så må vi som samfunn jobbe for at kvinnesynet til de få der ute endres og at det er overgriperne som stues bort, ikke kvinnene.» Altså, de få. For det er få overgripere sett i sammenligning med antall menn. Men de finnes, akkurat som kvinnelige overgripere finnes. Noe jeg også skriver i innlegget. Det er ikke mange av dem heller. Men de finnes. Og jeg tenker at det ikke er noe galt i å ha noen alvorlige samtaler med menneskene rundt seg om viktige temaer som overgrep og slag. Jeg vet det er flere mødre som slår. Og jeg vet, akkurat som du, at det ikke betyr at alle mødre slår. Og for meg er det helt greit om du velger å sette fokus på mødre som slår, for de finnes. Jeg vet også at det er flere mødre som klyper og riser og en del av dem tror fortsatt at det er greit. At det ikke er vold. Du skal ikke se bort i fra at jeg kanskje en gang skriver et brev til min datter, der jeg forteller henne nettopp dette. Forteller alle nettopp dette. At fysisk avstraffelse, uansett metode, aldri er greit. Det er vold. Og det engasjerer meg like mye som overgrep gjør, men det var ikke det det handlet om akkurat nå.

  Jeg kommer ikke til å sette sønnen min på fanget i dag og si «Ikke voldta». Jeg kommer ei heller til å sette datteren min på fanget og si «Ikke slå dine barn». Men jeg kommer til å snakke mye med begge om alt og gjøre mitt for å sikre verdisynet dere, i allefall så langt jeg har mulighet. Jeg har blitt utsatt for flere overgrep. Og jeg har blitt slått og banket. Og personlig synes jeg det er viktig å snakke om begge deler, men akkurat denne gangen handlet det om kvinnesoner på festival, for det har i den siste tiden vært et stort problem med noen menn som har trodd de har kunnet gjøre som de vil. Det kan de ikke. Ref. Nettavisen i dag: http://www.nettavisen.no/nyheter/utenriks/nye-overgrep-mot-kvinner-pa-svensk-musikkfestival/3423242479.html

  1. Jeg ser at vi nok er mer enige i sak enn hva selve bloggen din kunne gi inntrykk av. Når du nå nyanserer og gir et mer riktig bilde av fakta så ser jeg at vi nok deler det samme synet.
   Glad for at du til deg tid til å nyansere og begrunne hva du egentlig mener bedre enn hva jeg kunne lese av din blogg.
   Ønsker deg en fortsatt god dag 🙂

   PS, jeg ønsket ikke å sette fokus på kvinners vold, det var kun et eksempel for å speile ditt innlegg.

   Mvh Far til 3

  2. Når du titulerer dette «Kjære sønn» er det klart at du kjønner problemstillingen kraftig, selv med din nyansering mot slutten. Jeg har full forståelse for «far til tre», og vil be deg og alle andre som nører opp under stigmatiseringen av gutter og menn om å tenke over konsekvensene. Kriminelle har til fells at de typisk er folk som er skjøvet ut mot marginene og har lite å tape. De siste 30 årene har menn i dette landet blitt kraftig marginalisert som følge av nettopp slik nedrakking på dem og direkte mannsdiskriminering. For eksempel er i dag 7 av 10 som fullfører videregående jenter. I 2004 var det lik kjønnsfordeling. 26 % av menn er barnøse i dag, mot 12 % i 1985. Ca. 12 % av kvinner er barnløse i dag, som i 1985. Det beste vi som samfunn kan gjøre for å holde oss på toppen som verdens tryggeste land for kvinner, er å inkludere alle. Da kan man ikke sykeliggjøre samfunnets gutter og menn slik du og mange andre gjør. Jeg har selv to døtre og en sønn, og skal forsikre meg om at døtrene mine ikke går runt og tror de er bedre enn gutter, bare fordi de er jenter, for det er det tydeligvis veldig mange kvinner som tror. Barn som møtes med kjærlighet og tillit lærer å gi og avkreve det samme som voksne, uansett kjønn. Spar meg og dem for tomme ord.

 6. Kjære deg, dette kunne ikke vært sagt bedre. Får jeg lov til å bruke det i undervisning ? Vennlig hilsen Else Marie, helsesøster.

  1. Oi, mener du det? Så hyggelig.
   Gjerne det, men om det passer seg sånn kan du godt referere til bloggen 🙂 Men du ser jo selv når og hvor det faller seg naturlig 🙂

  2. Hvis min sønn kommer hjem fra skolen en dag og forteller meg at helsesøster har trukket dette mannsstigmatiserende våset ned over hodet på han i skoletiden, blir det virkelig månelyst for den aktuelle helsesøsteren. Har du for vane å «tipse» hvite jenter om å ikke finansiere slavearbeid i Asia ved å handle billige klær, også? Eller mot å sponse dyremishandling ved å kjøpe kosmetikk som er testet på dyr? Apropos kosmetikk – hva med plasten og hormonene som spres i naturen som følge av dette? Tar du jentene til side og advarer dem om dette? Skal du først være skinnhellig får du gjøre det ordentlig, hvis ikke hykler du også. Og i dette skolesystemet vokser våre stakkars sønner opp. Prøver du å dyrke fem et dårlig kvinnesyn hos dem? Prøv å gå gjennom livet mens du blir fortalt av voksne at det er noe galt og farlig med deg fordi du er gutt, og at du må skjerpe deg, beherske deg og slippe jenter forann fordi du ikke er like beskyttelssverdig. Dette skal hverken du eller noen andre få gjøre med våre sønner, slik det ble gjort mot oss. Det er ikke det spott bedre enn rasisme.

 7. Nå har jeg valgt å skjule en kommentar som kom hit, ikke fordi jeg ikke respekterer meningen din, kjære kommentarforfatter, men fordi du ikke får misbruke min tekst for å fremme meningen din.

  Jeg er uenig i hva du sier, men jeg vil med mitt liv forsvare din rett til å si det. Men du får si det på en skikkelig måte.

  1. I teksten din nytter du sjansen til å stigmatisere halve norges befolkning for hendelser kun muslimske innvandrere fra nordafrika of midtøsten står bak. Men din tekst med motsatt fortegn passer ikke inn i ditt virkelighetsbilde. Du skylder halve norges befolkning en unnskyldning.

   1. For mange ekstrem-feminister skal fokus dreies vekk fra personene du nevner i innlegget ditt og over på alle menn, og da gjerne underforstått med at det er hvite menn som er ekle selv om overgriperne i Køln, Karlstad m.fl. var av en helt annen opprinnelse. Forstå det den som kan, men husk at alle former for logikk er totalt fraværende hos ekstrem-feminister.

 8. Det er veldig godt poeng men samtidig vanskelig tema. Det kan virke i så mange forskjellige retninger både mot sin hensikt og med sin hensikt, blant annet det far til 3 skriver her.

  Det er veldig lett for at når det forekommer slike hendelser så er det naturlig at kvinner blir nødt til å være mer kritisk og ta forhåndsregler. Det i sin tur kan medføre at det som ikke er vondt ment tolkes kritisk med å gi et kompliment. Et eksempel her kan være å si at du er fin på håret.

  Har hørt nettopp det fra en kvinne på den kritiske måten:
  «han prøvde å sjekke meg opp»
  – På hvilken måte da spurte jeg
  «Han sa jeg var fin på håret»
  Jeg kjenner han som henne pratet om og oppfatter han som en ordentlig og hyggelig gutt. Jeg sier ikke at dette nødvendigvis gjelder i alle tilfeller men jeg har vært vitne til flere sånne tilfeller. Har også vært vitne til baksnakking med lignende tema.

  Da går jeg litt i tenkeboksen og spør meg hva om jeg gir et kompliment som er hyggelig ment så blir jeg oppfattet sånn?
  Det fører da gjerne til at jeg holder meg unna, lar vær å prate, lar vær å hilse osv.
  Det også blir jo gjerne oppfattet som rart.
  Jeg føler at det såvidt går an å smile og si hei uten at det oppfattes som kritisk.

  Det er et ordtak som heter: «ikke døm før du forstår»
  Man kan også stille seg spørsmålet
  Hva slags samfunn ønsker vi oss?
  Skal vi gå rundt å se ned på hverandre eller skal vi være hyggelig med hverandre og ønske hverandre godt?

  Rundt en problemstilling kan det, og som oftest oppstå mange nye problemstillinger.
  Derfor er det viktig å se og forstå helheten fra alle ståsteder og jobbe for løsninger utifra det.

 9. Jeg synes dette var flott skrevet, men er litt enig med far til 3. Dersom vi velger å late som at sannsynligheten er like stor for å bli overgriper for en etnisk norsk, som for en med ikke vestlig bakgrunn, da lukker vi øynene. Da gjør vi bare problemet større, hvis dette er det man tenker helt opp til regjering og storting. Så klart alle mødre og fedre skal lære barna sine hva som er greit når det kommer til alle menneskers bestemmelse over egen kropp. Det er jeg enig i. Men….dette problemet er ekstremt mye større nå enn det var før. Hvorfor det må vi spørre oss. Politiet sier de ser en klar endring de siste årene. Flere går sammen i gjenger for å ta et offer, den yngste ned i 12 års alder. De føler seg berettighet, hun var kledd så hun ba om det, sier de ofte. Nei ingen kan be sånt, uansett hva de har på. Og de norske menn og kvinner som gjør slike forferdelige handlinger, de er akkurat like ille. MEN de vet inderlig godt hvor galt det er og at de ikke har retten på sin side. Vi har ikke en kultur der vi ser så til de grader ned på kvinner. Derfor er innvandrere fra ikke vestlige land overrepresentert på alle disse statistikkene, om overgrep i offentlig rom. Jeg er ingen rødstrømpe. Men dette som skjer nå, der man prøver å likestille norske menns syn på sex med ekstremistiske muslimske menn sitt syn. Det er et hån mot den norske mann. Ja jeg vet at alle muslimer ikke er overgripere! Men når mange uttaler at kvinner ikke bør gå ute om natten alene, og kanskje litt beruset, da er det et tilbakeslag for likestillingen! Vi skal kunne gå hvor vi vil. Når vi vil. Kledd i hva vi vil.

 10. Kjære Mona og Anynom, jeg er slettes ikke uenig med dere. Og dette er et tema jeg kunne skrevet en saga om, nettopp fordi det finnes utallige nyanser og varianter. Det er bare det at jeg akkurat nå ble spontant engasjert, hadde en plattform med redusert kapasitet for sagaer og følte at jeg selv burde starte der jeg kan gjøre en av de største endringene – og det er hjemme hos meg selv.

  1. Forfatterfrue:
   Der er jeg HELT enig med deg. Jeg har en sønn. Og så klart har jeg snakket med han om disse tingene. Jeg mener bare at det er natulig for oss å gjøre det. Og det er naturlig for gutta våre å forstå det. Men viktig tema, for med alkohol innabords, blir vurderingsevnen dårligere. En god ting kan ikke sies for ofte💛

  2. Det forstår jeg og det var ikke vondt ment fra min side, bare som et innspill i debatten for å belyse tema fra flere sider.

   http://m.nettavisen.no/nyheter/kvinne-dmt-for-falsk-voldtektanklage/8510925.html

   Det er viktig at sånne saker også kommer frem i lyset men en fornuftig, snill og oppegående mann får livet sitt ødelagt i sånne tilfeller. Jeg har også lest eksempler på at menn har blitt falskt dømt der «offeret» har innrømmet feilaktige opplysninger 20 år senere. Hva i de tilfeller «offeret» aldri innrømmer uriktig forklaring? Det får man sannsynligvis aldri svar på.
   Kanskje det også er «offeret» selv som har tatt iniativet til det.

   Jeg tror ingen fornuftige, snille og oppegående menn ønsker at dette skal skje med kvinner som faktisk blir utsatt for det.
   Det samme tror jeg også gjelder motsatt for kvinner i forhold til voldsforbrytelser.
   Jeg mener at det er noe som kan ligge bak statistikken som gjør at det ikke nødvendigvis medfører riktighet selv om konklusjonen allerede er satt eller at ting kan virke sånn. Det jeg også mener beviser det er at også statistikk endres.

   Det er viktig å ta signaler men det er også viktig med tydelighet av grenser og summen av det mener jeg forebygger alle uønskede hendelser. Både når det gjelder falsk dom eller anklage og de faktiske hendelsene. Samtidig håper jeg ikke folk hverken kvinner eller menn uavhengig av årsak ikke gir ut dårlige signaler i den forstand at det ikke går an å være hyggelig med hverandre slik jeg prøvde å få frem i forrige innlegg.

   Når det er sagt så støtter jeg problemstillingen din fullt ut og mener at det er noe som må bekjempes hver dag og ikke en gang for alle. Måten man bekjemper det og andre problemstillinger på, er på mange forskjellige måter og nivåer.

   Ha en fortsatt fin dag og god sommer alle sammen🏝🏖👍😊😎

 11. Men ved å kalle deg forfatterfrue, ser du ikke at du signaliserer at du får din identitet gjennom å være kona til noen? Synes du det står i tråd med budskapet om å bestemme over egen kropp? Jeg synes ikke det, tvert i mot svekkes budskapet ditt når du snakker mot deg selv.

  Teksten er god. Du tar opp viktige temaer. Far til 3 har også et godt poeng når han prøver å provosere frem bevisstheten rundt måten du bygger teksten din på. Det ER forskjell på hvordan vi snakker til ungene våre og hvordan vi snakker sammen som venner. Hvordan mine holdninger blir oppfattet vil variere ut fra om jeg er mamma eller venninne. Nettopp derfor har du gode poeng når du skriver om hvordan holdninger hjemmefra «spres» til vennekretsen til ungene, via dem. Det er her det viktigste arbeidet gjøres! Det venner mener betyr mye og det er her ungene utsettes for størst press. Når kropp og grenser har vært et tema hjemme, gir det bevissthet, og det er alltid letter å ta valg når man har tenkt gjennom ting først.

  Men; jeg får inntrykk av at du nærmest ser på ungene som et resultat av den oppdragelsen du har gitt dem. Det er jeg veldig kritisk til. Så stor kontroll kan vi ikke ha på andre mennesker, heldigvis må jeg si.

  1. Har du lest på «Om meg» siden? Der står det at jeg fikk domenet i bryllupsgave fra forleggeren vi begge jobber for. Både fordi jeg da ble kona til en finfin forfatter, men mest fordi jeg er en frue som forhåpentligvis en dag også er en forfatter. Det var tanken bak gaven jeg satt stor pris på å få 🙂

   Jeg vet at verken mødrene eller fedrene til de overgriperne jeg har møtt selvfølgelig ikke står ansvarlige for det de voksne ungene deres har gjort mot verken meg eller noen andre og jeg sier heller ikke noe sted at det er deres skyld. Det kan godt være de har snakket med dem om dette mange, mange ganger i oppveksten og om de så ikke har gjort det så er det fortsatt ikke deres skyld. Det er ene og alene den som velger å forgripe seg på noen som er ansvarlige for den handlingen og jeg ønsker ikke på noen måte å virke som om jeg mener det finnes unntak. Men som jeg skrev lenger opp her, jeg ble spontant engasjert og jeg kan ikke endre verden, men jeg vil starte der jeg kan gjøre den aller største forskjellen og det er å gjøre mitt beste for at de som kommer herfra har et verdisyn jeg er enig i. Jeg kan ikke påtvinge dem det, men jeg vil prøve å skape rammene for det. Om ungene mine vokser opp til å bli enten det ene eller andre, så er det de selv som individer som er ansvarlige for det. Om det så viser seg å være katastrofe eller suksess. Men igjen; jeg vil prøve å skape rammer i oppveksten som legger til rette for noe positivt. Innimellom kommer jeg til å fikse det, andre ganger kommer jeg til å feile. Men å snakke med barna mine, begge kjønn, om dette – det kan ikke være feil.

   🙂

   (Og jeg liker virkelig godt engasjementet rundt dette, for om man er enig, delvis enig eller uenig, så skaper engasjement debatt og debatt rundt viktige temaer er flott uansett hvilken «side» man står på. Jeg tror få av oss her nå er helt uenige, men jeg tror vi ser litt forskjellige varianter og nyanser av samme side)

   1. Det er det som er så bra med tekster som treffer mange (og når de skrives av en som liker debatt og som klarer å skille mellom sak og person, som du gjør): at flere sider og perspektiver kommer fram. Det kan bli lærerikt. Spør du meg er det noe av det beste en kan oppnå med en blogg.

    Ja, jeg har lest om-delen. Jeg står fortsatt for det samme standpunktet.

 12. Utrolig godt skrevet. Jeg er helt enig i at det er viktig å at vi som foreldre tislig lærer våre barn integritet og at alle er mennesker uansett kjønn, farge, osv, osv…. Jeg skal gjøre mitt ytterste for at min sønn på snart 4 år vokser opp til å bli en trygg, rettferdig og respektfull mann, både mot kvinner og menn. Takk for dine sterke ord!

 13. Veldig bra skrevet, men desverre så er det ikke norske gutter og men som er overrepresentert når det gjelder voldteksstatistikken!!! Nordafrikanske men / unge gutter, flyktninger med middelalders kvinnesyn, etc.,etc., etc…. hvem skal lære dem??? Det er det det dreier seg om, man må faktisk snakke om det og ikke bare om oppdragelse av våre barn som for det meste får med seg at jenter skal ikke voldtas….det gjør ikke menn fra middelalderen… det er der hele problemet ligger

   1. Dette med statistikk er interessant. Skal man legge der frem må man vite hva man leser. Nordmenn utgjør 87% av befolkning. Innvandrere 13% (pr 1.1.2016). Nordmenn sto for 78% av voldtekter. Dette er lavere enn forventet da de utgjør en større del av befolkning. Innvandrere står for resten. Dvs at 13% av befolkningen (innvandrere) står for 22% av alle voldtekter. Dette er høyere enn forventet da de utgjør en mindre del av befolkning. Dermed er det ikke feil å påstå at innvandrere er overrepresenterte i overgrepstatistikken. Det er de.
    (Alle tall SSB.NO)

   2. Nå må du huske der er mange muslimske menn fra Afrika og Midt-Østen som er norske statsborgere. Norsk statsborgerskap sier ingenting om etnisitet.

  1. Hvor i teksten sier hun egentlig at norske menn er overrepresentert i forhold til statistikken? Hvorfor må vi nordmenn alltid få fullstendig panikk når noen påpeker at også norske menn og kvinner kan stå bak overgrep, og skynde oss å påpeke at «de andre» er verre enn oss? Hvorfor kan man aldri tåle at slike tema blir tatt opp uten at det må oppfattes som et angrep på oss selv?

 14. Kjempefint innlegg, og ikke minst utrolig viktig,MEN vi kan ikke si d gjelder like mye norske menn som de med bakgrunn fra araberland etc. Når nye målinger viser at av alle innmeldte voldtektssaker dekker de ikke etniske mennene 90% om ikke mer, har dessverre ikke tid å finne igjen artikkelen mn kan googles.
  Alt det andre er jeg enig i, like viktig at vi oppdrar våre sønner men ikke å mene det like godt er de som blir overveipere som innvandrere, det er jo bare ikke riktig uansett, og så veldig fra tallet også, ikke engang 50/50 kjangs iflg dagens samfunn

 15. Kjempebra innlegg! Jeg er helt enig! selfølgelig kan vi som foreldre ikke være 100% ansvarlig for hva våre barn gjør i fremtiden. Men alle er et produkt av arv og miljø, og vi har en stor innvirkningskraft! Vi må iallefall prøve vårt beste å få de til å ha de rette verdiene og det er jo budskapet her. Vi kan ikke bare tenke de lærer av andre å avskrive oss alt ansvar heller! Dette er viktig, og jeg støtter innlegget slik d er skrevet😊

 16. Følger helt med deg på det meste her. Enkelte ting vil jo bare være meninger, slikt som at man har lov til å være sur om en dame bestemmer seg for å avslutte den seksuelle akten under handling. Selvfølgelig er jeg jo helt med på at Nei ER Nei, men har fortsatt lyst til å gi mitt innlegg. Først og fremst, kunne vi hjulpet andre nasjoner fremfor å gi de tillatelse til å være i landet vårt, samt som de andre nordiske landene. Utrolig nok er det ekstremt mye overgrep fra disse innvandrerne, og nei; Dette er ikke rasisme fra min side. I tillegg så føler jeg at jenter selv har mye for hvordan de blir oppfattet angående hvordan de blir seksuelle objekter. Ta et oppgjør av disse jentene som tjener millioner på å kle av seg og være rollemodeller for både gutter og jenter i tenåringene. Slike som Kim Kardashian, Beyonce, Rihanna, Miley Cyrus osv.

 17. «Kjære sønn, det er med tungt hjerte jeg innser at vi er nødt til å fortelle dere at kvinner ikke er objekter.» Dette blirbare tull ! Dette har ikke vært noe stort problem før innvandringen av muslimske menn som ikke eier bremser. Ikke forsøk å gjøre det til noe annet ! Se elefanten i rommet ! Jeg har 2 sønner og ikke faen om jeg finner meg i en slik tøvete og generaliserende fremstilling.

 18. Til alle dere som skriver innvandrerkritiske svar til denne posten: de aller fleste voldtekter i Norge begås av bekjente. Oftest etnisk norske menn altså. På russetreffet ved Tryvann voldtas norske jenter av norske gutter hvert år. På fester voldtas norske jenter av norske gutter. Dessuten har jeg selv opplevd flere slibrige og ekle kommentarer fra hvite «menn som pusher 50» i mitt liv, enn fra somaliske 18-åringer i Oslo. Overfallsvoldtekter er i stort mindretall av alle voldtekter som blir rapportert, og om en skal snakke innvandrerkritisk ift det, er det en helt annen debatt enn den som blir tatt opp i innlegget. Her diskuteres et generelt problematisk kvinnesyn. Også når det gjelder holdningen å segregerte kvinner og menn på festivaler som løsning av problemet, heller enn å straffe de som det gjelder. Under overgripende på putte-festivalen i Sverige gikk en jente bort til en (svensk) Securitas-vakt og fortalte det, hun fikk beskjed om at «sånt må man tåle på festival». Her minimaliseres problemet, og vitner om et dårlig kvinnesyn.

  Jeg er lei av at folk skal bruke meg og andre kvinner i Norge for å pushe sin egen politiske agenda, slik som Soldiers of Odin gjør når de sier de vil «beskytte kvinnene våre». Jeg er ikke DIN bare fordi jeg er norsk. Det er et fucka kvinnesyn som er problemet, og det gjelder alle voldtektsmenn og pervoer. Det gjelder også han ekle (norske) fyren som trodde det var OK at han kløp meg i rumpa på sentrum scene forrige helg. Det gjelder også han (norske) gamlingen som ropte slibrige ting etter meg. Det gjelder også han (norske) godt voksne mannen som tok tak i tissen til venninna mi og kløp til da hun gikk forbi midt på lyse dagen.

  Innvandrerdebatten er en helt annen debatt. slutt å prøve å gjøre denne viktige saken om menneskeverd og menneskesyn til en sak som «ikke gjelder oss». For det gjør det i aller høyeste grad. Og vi er nødt til å innse det og snakke med hverandre for å få en reell endring.

  1. Det finnes ikke noe nasjonal statistikk på dette hever de som skal vite slik
   Men i Oslo er alle overgrep de seneste årene gjort av utenlandske borgere
   Men tema her er vel på disse festivalene
   Dersom det du skriver skulle stemme, så juger altså alle kvinnene og jentene som har anmeldt gutter med utsende og opphav midøsten og Afrika
   Har du vert der og sett at disse jentene ikke ble forulempet av utlendinger .
   Eller har du et annet motiv for å si at dette også gjelder Ola sine sønner
   Du er falsk og en ekstrmist som forsøker deg på ei stor løgn

  2. Hei Synne. Her blir du kilde(r) skyldig.
   Standardformularet om at flesteparten av alle overgrep skjer i nære relasjoner er det nok rimelig grei konsensus for over hele fjøla, men det at det oftest er etnisk norske menn (sic.) som begår disse må du rett og slett dokumentere for ikke å framstå som en bitter synser med et mildest talt lemfeldig forhold til fakta.

   Når man leser statistikk må man ta høyde for en rekke faktorer.
   I denne sammenheng kan disse faktorene være etnisk opphav, landbakgrunn, statsborgerskap, kjønn, type relasjon, prosentvis andel av den totale befolkning osv osv.

   Selv kjenner jeg godt en norsk kvinne med pakistansk landbakgrunn (såkalt andre-generasjons innvandrer) som etter mye om og men klarte å bryte ut av ‘sin’ klans grep. Riktignok ikke før hun ble giftet bort til en slektning som i løpet av deres ‘ekteskap’ satte barn på henne. Og ja, jeg sier «satte barn på henne» ettersom dette giftemålet naturligvis ble inngått ved tvang, og hun ble gravid som følge av gjentatte daglige seksuelle overgrep. Hun ønsket ikke ha samleie med sin påtvungne make, men hadde heller intet valg. Da hun endelig kom seg vekk ble det utstedt en fatwa mot henne fra hennes egen familie.

   Anmeldelse er således et så godt som ikkeeksisterende alternativ i slike tilfeller og dessverre er hun langt i fra alene om denne skjebnen, så ytterligere en faktor du er nødt til å ta høyde for er mørketall.

   Kjipt at du har hatt opplevelsene du nevner i teksten; ingen betviler at en del personer av mer hjemlig opphav utviser dårlige holdninger og oppfører seg deretter, men det gir deg på ingen måte rett til å spre om deg med anekdotisk synsing og presentere det som stigmatiserende fakta av den grunn. Faktisk får det deg heller til å framstå som ganske ‘enkel’ i din refleksjonsevne og du kan lett bli ‘diskvalifisert’ i en debatt der nyanser er en svært viktig del av ordskiftet.

   Du har ennå en del å lære, og jeg ønsker deg all hjertens lykke til (Y)

   Vennlig hilsen O.

 19. Jeg støtter det Synne skriver rett over her. Jeg jobber både som bartender og vakt på flere utesteder i Oslo, og kan skrive under på at disse problemene ikke har noe med innvandring å gjøre. Slibrigheter, klåing, påspandering med etterfølgende sure miner fordi jenta ikke vil hoppe til sengs m.m. er dagligdags. Som bartender har jeg flere ganger vært nødt til å stoppe menn som nekter å ta en kvinnes «nei takk» til en drink på alvor, og som likevel insisterer på å spandere. Både som bartender og dørvakt har jeg kastet ut klåfingra menn mange ganger. Som oftest hvite, skandinaviske menn.

 20. Kjære kvinne. Du er nødt til slutte å skylde på menn generelt, når dette er et innvandringsproblem. Du er nødt til å slutte å stemme på partier som ønsker å ta imot ubegrensede mengder innvandrere.

  Du er nødt til å slutte å mishandle din sønn ved å dytte dine feministiske vrangforestillinger over på ham. Du må ta ansvar for deg selv og dine feilaktige politiske valg. Du må si «unnskyld for at jeg tok feil.».

 21. kjære mann, du må slutte å skyve et problem som kommer fra en flere tusen år gammel sexistisk kultur som ser kvinner som objekter på personer med store psykiske problemer som ser seksuelle overgrep som en «Løsning» på det faktum at de har blitt jaget fra hjemlandet sitt ved hjelp av krig og konflikt og sult og diktatur. du må slutte å trekke de som er svakere enn deg selv ned i søla bare fordi de blir fokusert på når det kommer til overgrep. du må innse at du aldri har lært om grenser fordi du har lært at du skal være subjekt og aktiv, med mot styrke og en evig lyst på sex. dette er faktisk en farlig uoppåelig illusjon kun kreert for at du skal få barn, derfor må du lære at en kvinne kan si nei til sex også halvveis på samme måte som du kan. faktisk må alle uansett etnisitet kjønn religiøs bakgrunn og legning lære dette for det har de aldri lært men holdt seg til gamle stereotypier fordi de ikke vet at de er skadelige

 22. Jeg er målløs. Det der var fantastisk bra skrevet og virkelig sterkt skrevet! Wow!! Dette bør leses av alle. Ikke bare gutter/menn, men også kvinner. Kvinner trenger å forstå hvilke rettigheter de har: rettighetene til å si nei. På samme måte som menn skal forstå hvor grensen går med at nei er et nei. Igjen. Helt utrolig bra skrevet! Klem ❤

 23. Ok. Så det er feil å stigmatisere en gruppe menn som innvandre, men alle er ok?
  Det du får det til å virke som er at voldtekt ligger i menns natur. Det er feil.
  Angrip heller risikogruppen enn din egen sønn. takk

 24. Du har lært fornektelsens kunst ser jeg.
  Det er dere kvinner som selv er skyld i problemet.
  Dere stemmer ved valg på partier som er for en stor velferdsimport av ikkevestlige som ikke kan oppføre seg.
  Disse er årsaken til disse problemene.
  Med mindre dere kvinner ikke velger å dra hodet opp av sanden vil det bli dere selv det går mest utover.
  Lykke til.

  1. Så du tror at voldtekter har stoppet dersom alle utlendinger og innvandrere har blitt kastet ut? Mulig utenlandske voldtektsmenn er i flertall med tanke på hvor liten prosentandel av befolkningen de utgjør, men Ola og Kari Nordmann har også missbrukt og voldtatt.

   Det at du sier det er vår skyld at voldtekter skjer fordi vi stemmer på partier som er for innføring av innvandrere gjør meg rett og slett forbanna! For det første er ikke alle innvandrere voldtektsmenn og for det andre er det umulig å stoppe innvandringen helt. Hvordan vet du at jeg har stemt på et parti som støtter innvandring? Kanskje jeg stemte på de som er mot det, men likevel skjer det.

   Temaet hun tok opp var ikke siktet mot innvandrere, men derimot Ola Nordmann, nettopp fordi nordmenn som sagt også voldtar. Jeg vet ikke hvorfor du og mange andre nekter og se dette, men vil tro det er for mange enklere å tenke at vi ikke gjør noe galt og at det heller er innvandrere som ødelegger landet vårt. Det virker som vi rett og slett er for stolte over lande vårt til å innrømme at vi faktisk ikke bor i et perfekt land.

 25. Kjære Line. Igjen et veldig godt skrevet innlegg:-) Jeg skrev om det samme i forbindelse med kvinnedagen i år: https://bjerkli.wordpress.com/2016/07/04/overgripere-ma-stoppes-og-straffes-uansett-hudfarge-og-kulturbakgrunn/
  Det var før egne kvinnesoner var et tema, og jeg er helt enig med deg i at det ikke løser noen problemer. Det vil bare innskrenke bevegelsesfriheten vår ytterligere, og gjøre de som beverger seg utenfor «sonene» enda mer utsatt. Og selv om festivalovergrepene setter et ekstra søkelys på muslimer og «nykommere», så har jeg – som deg og altfor mange andre jenter – opplevd å bli slått og trakassert av menn, som i de aller fleste tilfeller har vært norske. Fremmede, bekjente, «venner, kjærester… Så de som ønsker å se på dette som et utelukkende «muslimsk problem» er på villspor. Og det er synd, for dette er faktisk et problem menn må løse for oss, og det blir umulig dersom de foretrekker å stikke hodet i sanden og late som et bare gjelder «de andre …

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: